Tuesday, 20 January 2015

Sumber Kekuatan

Assalamualaikum.

First of all.
Saya akan cerita kenapa perlunya saya sang sumber kekuatan ni.


Weekdays saya.
Isnin sampai Jumaat.
Rutin saya bangun 5 pagi untuk bersiap ke sekolah.
Subuh sekarang dah lewat, makanya...
Saya juga akan lewat gerak ke sekolah.

Saya gerak ke sekolah bermula jam 6.30 pagi.
Ini lewat. Selalunya 6.20 pagi.
Saya lalu highway Federal.
Nak ikut NPE, tol mahal.
Takpelah. Federal jauh sikit. Jem sikit je.

Sampai sekolah - kerja - kerja - kerja.
Tepat jam 5.30 petang, saya berlari ke jam punch card untuk pulang.

Okay. Balik saya ikut highway NPE.
Terpaksa. Ikut NPE pun sampai rumah 6.30 petang dan ke atas.
Sebabnya? Biasalah, Kuala Lumpur.
Ohh ye, saya drive seorang diri setiap hari dari Petaling Jaya ke Kuala Lumpur.
Penat? Tuhan saje yang tahu.

Malam saya rehat. Sambil iron baju.
Malam je saya ada masa utk belog ini.
Itu pun kalau sempat.
Kadangnya ada banyak lagi kerja nak buat.

Habis cerita weekdays


Sekarang cerita weekends.
Sabtu dan Ahad.

Saya salah seorang penuntut separuh masa UIA Gombak.
So untuk weekends, saya ulang alik dari Petaling Jaya ke Gombak.
Gombak ke Petaling Jaya.
Setiap Sabtu dan Ahad.

Perjalanan makan masa 45 minit hingga sejam.
80 kilometer pergi balik.
Tol sehari RM4. Dua hari RM8.

Itu sahaja. Tapi rasanya awak semua faham.
Faham keletihan saya.


Sumber kekuatan.


Pertama, yang bayar yuran UIA
Yang teman saya sebelum pergi kerja tiap pagi.
Yang setelkan hal baju pakaian saya di rumah.
Ma abah dan adik-adik.
Lebih tepat sekali - FAMILY.

Mereka. Saya tak mampu balas segala yang mereka beri.
Yang mereka buat.
Doa saya, andai nyawa perlu digantikan untuk hidup mereka.
Saya rela serahkan pada mereka.
Tak terkata untuk semua pengorbanan mereka.


Kedua, yang sentiasa beri sokongan moral.
Jatuh bangkit saya di terima dia.
Tergoleknya saya kemurungan, dia ada menceriakan.
Terloncatnya saya gembira, dia ada mengingatkan.
Raja hati saya. Asyraf .

Awak, terima kasih memahami saya yang sibuk.
Terima kasih sudi luang masa di kesempitan masa saya.
Terima kasih ajar saya untuk terus tegak berdiri.
Sokongan moral yang awak beri, kekuatan saya.


Ketiga, melihat wajahnya aku tersenyum.
Manis terlalu.
Dia anak murid - malah dia sebagai adik.
Selalu jadi kekuatan untuk melangkah ke kerja.
Adib Hakimi, terima kasih untuk senyuman awak.

Awak punya senyuman tu yang menarik saya ke tempat kerja.
Muka muram saya ketiadaan awak, jelas terpancar.
Doa saya, semoga awak terus berjaya.
Berjaya dunia akhirat.
Awak baru bertatih di dunia remaja.
Sedarlah, di depanmu makin banyak yang mencabar.
Kuatlah. Seperti mana saya kuat kerana awak.


---

Terima kasih Tuhan kerana kurniakan mereka.
Terima kasih mereka sebab sudi dengan saya.

Andai jodoh bersama tidak kesampaian;
Moga berjumpa kita di syurga nan indah.


Terima kasih
:)

Saturday, 3 January 2015

Resepi Makaroni Bakar

Assalamualaikum

Sementara takde orang nak mesej.
Dan sementara ada masa terluang.
Tiba-tiba hati ni baik sangat nak share resipi ni.

Selamat Mencuba!


Bahan-bahan:

Satu sudu besar marjerin
Halia besar ibu jari + bawang putih 2 ulas = tumbuk
1 paket Daging ayam Ramly - potong dadu
2 tin Prego Cheese
1 tin susu cair
1 paket Makaroni San Roman (ni terpulang pada bajet duit) - rebus sampai lembut
1 atau lebih paket Cheese petak 4 segi tu
1 paket Cheese Mozarella

Cara memasak:

* Panaskan kuali. PENTING ni!
* Cairkan marjerin. Bagi cair betul tau.
* Dah tu, masukkan bahan yg ditumbuk td. Tumis sampai naik bau. Wangiiii.
* Dah wangi tu (make sure jangan sampai hangit), masukkan pulak daging ayam td.
* Bagi daging td sampai garing - kekuning kuningan warnanya.
* Lepas tu masukkan Prego Cheese, susu cair. Tin Prego tu jangan terus buang. Isi sikit air, kocak-kocak. Air tu masuk dalam masakan tadi.
* Kacau sampai mendidih. Sambil tu masukkan cheese petak lebih kurang 3-5 keping. Bergantung pada berapa pekat kuah tu awak nak. Nak pekat lagi, tambah lagi cheese.
* Eh, garam jangan lupa bubuh sikit.
* Dah sudah tu, awak rasa sikit. Sedap? haaa masa ni awak bubuh lah makaroni yang awak dah rebus tadi.
* Kacau bagi sebati. Kacau - kacau - kacau.

Part akhir (membakar) :
* Masakan tadi masukkan dalam loyang. Biar mampat serta padat!
* Susun cheese petak as topping dan tabur cheese mozarella.
* Seterusnya masuk dalam oven bersuhu 170-180 celcius. Masanya 20-30 minit.
* Sebenarnya masa ni kita boleh agak. Tengok dah garing toppingnya, awak angkat la.


Makaroni Bakar ni basisnya Makaroni dan Keju. So cheesy!
Siapa suka keju macam saya, mesti leleh ayak liyok.
Siapa rajin boleh buat bisnes.

"Kenapa share resepi ni? Tak takut ke orang amik?"
Ilmu Allah tu luas. Buat apa nak simpan. Rezeki orang buat apa kita nak halang :)


Untuk persoalan:
fatinainaa1053020@gmail.com

.

Wednesday, 31 December 2014

Selamat Tinggal 2014

[Sumber : Whatsapp]

Assalamualaikum.
Selamat Tinggal 2014..

Terima kasih Allah.
kerana memberi kehidupan kepada ku.
Ampunkan aku ya Rabb.

Terima kasih Baginda Rasulullah.
Kerana mengajar dan menjadi panduan hidupku.
Agar lebih sempurna untuk kembali kepada Allah.
Dengan izin Allah jua.
Ampunkan aku kerana tak sempurna selawatku.
Moga baginda kekal dalam rahmat Allah.
Aamiin

Terima kasih kedua ibu ayahku.
Kerana melahirkanku di dunia ini.
Dengan izin Allah.
Ampunkan kami ya ibu ayahku.
Semoga ibu ayah dirahmati Allah,
Dunia Akhirat
Aamiin

Terima kasih keluargaku yang Allah amanahkan dalam hidupku.
Untuk terus mendidikku sebagai manusia yg lebih baik.
Ampunkan kesalahanku.
Moga semua keluarga ku dirahmati Allah Taala selalu.
Aamiin

Terima kasih semua sahabat yang baik hati.
Jangan lupakanku.
Bila suatu masa nanti kita berpisah dengan izin Allah.
Itulah kenangan perjalanan hidup kita.
Yang Allah sediakan kepadaku untuk terus lebih bererti.
Maafkan kesalahanku wahai semua sahabatku.
Moga semua sahabat sentiasa dirahmati Allah.
Aamiin

Terima kasih saudara-maraku.
Maaf sangat kalau ada salah silap.
Yang sengaja dan tidak disengajakan.
Moga Allah merahmati semua saudara-maraku.

Terima kasih kepada yang sayang padaku.
Aku juga sayang padamu dengan izin Allah.
Maaf aku hanya manusia biasa.
Moga kamu dirahmati Allah selalu.
Aamiin

Terima kasih kepada yang pernah menyakiti hatiku.
Kerana telah banyak mengajar dan mendidikku.
Untuk terus bersabar dan redha akan ketentuan Allah.
Aku telah bersyukur.
Terima kasih, moga kamu semua dirahmati Allah selalu.
Aamiin

Terima kasih pada yang tidak mengenali aku.
Tapi masih save number aku.
Maaf kelemahanku.
Walaupun ada mata melihat.
Ada telinga mendengar.
Dan mulut hanya diam sahaja.
Moga kamu dirahmati Allah.
Aamiin

Tahun 2014 ini,
Allah telah kurniakan banyak kenangan indah dan hiba.
Dengan ujian kebaikan dan kesakitan.
Bagi terus mendidik dan mengajar
dalam kehidupan ini.

Aamiin

Ahlan Wasahlan 2015

Tuesday, 30 December 2014

bonjour

Assalamualaikum!


UPDATE! UPDATE!
Serius. Ini saya isi untuk masa lapang saya.
Cerita saya terlalu banyak hingga tak sanggup nak luahkan di Twitter.
Pasalnya, Twitter kedekut askara.
Facebook ? HAHAHA tak payahlah.
Bila masuk Facebook saya rasa nak menangis.
Instagram? Kemon gais.
Instagram saya untuk post gambar. JE?

Done. Lain kali saya update pasalnya blog ni tak berapa nak lawa lagi.

Dan sebab laptop baru saya dekat kawan saya.

Dan saya pakai laptop zaman diploma.

Dan saya rasa saya dah nak habis ni.



Dan selamat malam semua !